Sim-only met 4G; wat moet je kiezen?

22 May 2015 om 16:31 - Door Pieter Hengst

Wil je een sim-only met 4G-internet? Dan is de keuze nog steeds enorm. We zochten een paar interessante abonnementen voor je uit, en keken wat de beste keuze is als je 4G wil en een datalimiet van om en nabij de 2 GB.

Sim-only's zijn er in alle soorten en maten, iets wat je gelijk merkt als je even rondkijkt op Simonlyprijs. Nu kan die enorme overvloed aan keuzes ook tegen je werken, dus daarom hebben wij voor jou de beste abonnementen met 4G-internet voor je op een rij gezet. We hebben daarbij steeds gekozen voor een databundel die de 2 GB het dichtst benaderde. Als je dan toch een hoge snelheid internet hebt, moet je ook wat data hebben om te verstoken. De vraag is nu: wat is de beste keuze bij elke provider, en welke provider is daar het beste van.

KPN

Laten we beginnen bij KPN. Dat bedrijf heeft een heel aardig sim-only aanbod, maar helaas net niet de hoeveelheid data die we zoeken. Met wat gecombineer is het overigens wel mogelijk om aan een abonnement met een datalimiet van 2 GB te komen. Zo kan je het KPN Basis sim-only abonnement nemen met 150 minuten en 500 MB, en daar een Spotify-bundel bijnemen. Dan krijg je namelijk niet alleen een Spotify-account maar ook 1500 MB extra datalimiet bij je abonnement. Daar betaal je dan wel 27,50 voor.

Er is ook een betere optie. Zo is er het KPN Vooral internet Standaard abonnement. Daarbij krijg je niet 2 maar 5 GB aan datalimiet, en is het aantal minuten met 200 ook hoger. Als klap op de vuurpijl kost dit alles ook nog eens minder, want je betaalt bij een abonnement voor 2 jaar een schamele 25 euro. Enige verschil is dus dat je er dan geen Spotify bij krijgt. De snelheid van het internet ligt met een maximum van 150 Mbps wel hoog.

+ Veel data
+ Hoge snelheid

- Geen goede opties als je maar 2 GB wil

Vodafone

Bij Vodafone is het wel mogelijk een 4G-abonnement met 2 GB aan data af te sluiten. Je krijgt dan het Red Essential abonnement, met 300 belminuten en een onbeperkt aantal sms'jes. De snelheid van het Vodafone-netwerk is op papier in ieder geval gelijk aan dat van KPN, dus in de praktijk zal dat geen enorm verschil zijn. De prijs is in ieder geval niet gelijk, want bij Vodafone betaal je 24 euro per maand voor het bovenstaande.

Er is natuurlijk ook een alternatief. Zo kan je voor 6 euro meer, 30 euro per maand dus, flink wat extra's krijgen. Je krijgt namelijk niet alleen een datalimiet van 3 GB, je kan ook nog eens onbeperkt bellen en sms'en. Dit Vodafone Red abonnement is eigenlijk vooral geschikt voor de enthousiastere bellers. Als je het met 300 minuten ook overleeft, is het misschien handiger om je databundel met Vodafone Blox uit te breiden als je datahonger met 2 GB niet gestild wordt.

+ Makkelijk upgraden als je onbeperkt wil bellen
+ Onbeperkt sms'en

- Grotere databundel betekent portemonnee trekken

T-Mobile

Bij T-Mobile is net als bij KPN geen specifieke bundel van 2 GB beschikbaar. In plaats daarvan moet je het doen met een bundel van 1 GB of 3 GB. Het prijsverschil daartussen is een schamele drie euro, wat ons betreft het wel waard. Bij de 3 GB-variant kom je dan uit op een bedrag van 24 euro per maand. Net als bij Vodafone krijg je dan onbeperkt sms'en. Het aantal belminuten bedraagt 120, maar heeft wel als voordeel dat je die in heel Europa kan verzilveren.

Het internet bij T-Mobile is niet zo snel als bij de concurrentie, namelijk 100 Mbps. Toch zal dat in de praktijk maar nauwelijks afwijken van wat KPN en Vodafone te bieden hebben. Het netwerk van T-Mobile loopt wel qua dekking wat achter op de concurrentie, maar dan hebben we het vooral over de buitengebieden. Als je in de Randstad woont zal je van dekkingsperikelen geen enkele last hebben.

+ Lage prijs voor veel MB's
+ Bellen in heel Europa

- Netwerk minder dan de concurrentie

Simyo

Bij Simyo kan je zelf een abonnement samenstellen, en dat maakt het kiezen van de juiste verhoudingen wel zo gemakkelijk. Als je dan kiest voor een abonnement met 200 minuten/sms'jes, gecombineerd met 2 GB aan data, betaal je daarvoor 25 euro. Dat is een heel schappelijke prijs, maar je ziet wel dat 5 euro van die 25 betaald moet worden om toegang te krijgen tot het 4G-netwerk.

Omdat de abonnementen zo aanpasbaar zijn, is het ook makkelijk om te zien dat je maar 1 euro meer betaalt wanneer je 300 minuten wil in plaats van 200. Een grotere databundel is echter wel een stuk prijziger. Voor 4 GB betaal je gewoon 10 euro meer, waarmee je uitkomt op de royale som van 35 euro. De snelheid van 4G is hetzelfde als bij KPN, en je maakt ook gebruik van hetzelfde netwerk.

+ Zeer aanpasbaar aan je eigen wensen
+ Maakt gebruik van snel en betrouwbaar KPN-netwerk

- Meer minuten is veel meer euro's

Ben

Bij Ben is het niet mogelijk om een bundel te kiezen van precies 2 GB. In plaats daarvan moet je kiezen uit 1500 of 2500 MB. Wat opvalt is dat terwijl de prijs voor 1500 MB met 14 euro heel schappelijk is, je opeens 5 euro extra betaalt voor 2500 MB. Samen met 300 minuten kom je dan opeens uit op een prijs van 24,50 euro. In dit geval is het dan ook voordeliger om, als je dataverbruik rond de 2 GB ligt, voor de goedkope variant te kiezen. Dan betaal je plotseling nog maar 19,50 euro!

Er zit daar overigens wel een addertje onder het gras. Hoewel Ben gebruik maakt van het T-Mobile netwerk, krijg je niet de maximale snelheden die dat netwerk biedt. Zo krijg je bij de goedkope 1500 MB-optie maar een snelheid van 15 Mbps. Dat heet dan dus wel 4G, maar heeft de snelheid van 3G. Bij de 2500 MB-bundel is het overigens niet veel beter: daar belooft Ben een snelheid van 25 Mbps.

+ Gunstige prijzen
+ Als je wil per maand opzegbaar

- 4G-snelheid veel lager dan de concurrentie

De Winnaar

Het is een lastige afweging, die uiteraard afhangt van je persoonlijke voorkeuren. Ben je bijvoorbeeld iemand die wel snel internet wil, maar geen enorme hoeveelheiden data consumeert en toch vooral ook weinig wil betalen? Dan is het abonnement van Ben wellicht heel geschikt. De snelheid ligt wat lager dan bij de concurrentie, maar de prijs zeker ook.

Ben je vaak op vakantie, en woon je de rest van de tijd in de Randstad? Dan klinkt het alsof je je geld sowieso liever aan andere dingen uitgeeft dan aan je mobiele abonnement, en is een keuze voor T-Mobile wellicht de beste. De snelheden zijn hoog en de prijzen relatief laag. Bovendien zijn de 4G-antennes van T-Mobile in de Randstad volop aanwezig, en kan je je belminuten zonder meerprijs in heel Europa gebruiken.

Ben je daarentegen iemand die door veel data heenbrandt, maar wel het grootste deel van zijn tijd in Nederland doorbrengt? Dan is de optie die KPN biedt wellicht het beste. Je krijgt namelijk 5 GB voor de prijs waar de concurrentie maar 2 of 3 voor biedt, en het netwerk van KPN is in Nederland een van de beste. Je pakt dus vrijwel overal die maximale snelheid.

Al met al is er dus geen eenduidige winnaar aan te wijzen, maar verschil tussen de diverse sim-only's is er dus wel degelijk!

Reacties

Populaire simonly deals

1
Onbeperkt min en 1.00 GB
€ 10.00 p/m (24mnd)
Bekijken
2
1000 min en 1.00 GB
€ 4.00 p/m (24mnd)
Bekijken
3
Onbeperkt min en 5.00 GB
€ 27.00 p/m (24mnd)
Bekijken
4
Onbeperkt min en 250 MB
€ 4.00 p/m (24mnd)
Bekijken
5
300 min en 1.00 GB
€ 11.00 p/m (12mnd)
Bekijken