Veelgestelde vragen over simonly's

Algemeen

Simonly abonnementen zijn abonnementen die je bestelt zonder toestel erbij. Zoals de naam al aangeeft krijg je 'alleen een simkaart'. Een simonly abonnement is meestal veel goedkoper dan een gewoon abonnement omdat je niet betaalt voor een smartphone die je erbij krijgt.

Een simonly abonnement heeft meerdere voordelen. Zo is het meestal een stuk goedkoper dan een traditioneel abonnement met smartphone. Je betaalt alleen voor je belminuten, sms'jes en MB's, en niet voor een 'gratis' smartphone. Als je bijvoorbeeld al een smartphone hebt kun je fors besparen met simonly.

Bovendien is simonly een stuk flexibeler. Je kunt bijvoorbeeld een maandelijks opzegbaar abonnement nemen, of een abonnement waarbij je de bundels iedere maand kunt aanpassen. Zo zit je niet gelijk twee jaar vast aan het abonnement dat je hebt afgesloten.

Simonly abonnementen hebben relatief weinig nadelen. Omdat ze zeer flexibel zijn kun je ze op ieder moment aanpassen of opzeggen, zodat je nooit lang ontevreden hoeft te zijn.

Als er toch een nadeel is, dan is het dat providers doorgaans vaker stunten met de prijzen van normale abonnementen. Heb je nog geen smartphone, dan is er doorgaans altijd wel een goedkoop abonnement in combinatie met je favoriete nieuwe toestel te vinden. Simonly abonnementen zijn wat minder vaak in de aanbieding. Aan de andere kant zijn ze zelfs zonder korting vaak nog een stuk goedkoper.

Als je een simonly abonnement bestelt krijg je een simkaart toegestuurd door de provider. Die simkaart werkt in elke smartphone, als de smartphone maar simlockvrij is. Als je geen lopend contract hebt bij een andere provider is je toestel bijna altijd simlockvrij. Simonly abonnementen werken dus inderdaad op elke smartphone.

Simonly providers zijn lang niet altijd even bekend als de grote providers. Toch kun je er zeker van zijn dat ook deze providers een landelijk dekkend netwerk hebben. Kleinere providers gebruiken namelijk het netwerk van KPN, Vodafone of T-Mobile.  Ook bij een kleinere provider als Simpel of Robin Mobile ben je dus gewoon verzekerd van een stabiel en landelijk dekkend netwerk. Je krijgt precies hetzelfde netwerk voorgeschoteld als bij een van de grote providers, maar betaalt soms stukken minder. 

Daarnaast zijn sommige simonly providers dochterbedrijven van de huidige providers. Zo is en Telfort onderdeel van KPN, terwijl Ben aan T-Mobile vastzit. Deze dochterbedrijven richten zich op speciale markten die niet altijd aangesproken worden door het hoofdmerk. Zo is Ben eigenlijk echt een provider voor koopjesjagers, terwijl T-Mobile meer voor het grote publiek is.

Voorwaarden

De meeste simonly abonnementen lopen voor 12 of 24 maanden. Bij deze abonnementen zit je 1 of 2 jaar vast aan je contract. Je kunt ze pas opzeggen als de contractduur (bijna) is verlopen.

Er zijn echter ook maandelijks opzegbare simonly abonnementen. Deze abonnementen kun je op ieder moment stopzetten.

Niet elke provider biedt een maandelijks opzegbaar abonnement. Onderstaande providers bieden deze mogelijkheid wel:

- Ben
- Simpel
- Simyo
- Tele2
- UPC Mobiel
- Vodafone (alleen Vodafone Hybride)

De flexibiliteit van je simonly abonnement verschilt per provider. Bij bijna elke provider kun je gratis overstappen naar een duurder abonnement. Als blijkt dat je meer belminuten of MB's nodig hebt, dan kun je kostenloos grotere bundels nemen. Meestal kun je later weer zonder extra kosten terug naar je originele abonnement.

Sommige providers zijn nog flexibeler. Zo kun je bijvoorbeeld bij T-Mobile's Stel Samen & Stel Bij je abonnement op elk moment volledig aanpassen. Grotere bundel, kleinere bundel, helemaal geen bundel: het kan allemaal. Verschillende providers bieden dit soort vergaande flexibiliteit.

Mobiel internet

3G of 4G geeft de snelheid van het mobiele internet aan. De G staat voor 'Generatie', en hoe hoger het cijfer hoe nieuwer de techniek achter het mobiele internet. Met nieuwere techniek is ook sneller mobiel internet te behalen. Het grootste verschil tussen de twee zit hem dan ook in die snelheid.

Met 3G kun je maximaal snelheden van 15 Mbps behalen. Met 4G zijn daarentegen snelheden van 150 Mbps of soms zelfs wel meer mogelijk. Gebruik je een 4G-abonnement, dan kun je dus tot wel tien keer zo snel internetten als via 3G. Bijkomend voordeel van 4G is dat het vaak stabieler is.

Omdat de meeste 4G-frequenties een groter bereik hebben, zijn de 4G-netwerken van de provider vaak beter landelijk dekkend. Waar je op 3G nog wel eens bereik verloor als je onderweg was in de auto of trein, zou 4G wel moeten werken op veel van die plekken.

Mobiel internet via 4G is tot wel tien keer zo snel als 3G. Dat betekent dat je opeens veel sneller kunt downloaden en uploaden. Video's bekijken via YouTube of Netflix gaat een stuk prettiger met 4G. Streamen gaat snel, en de beeldkwaliteit is een stuk beter.

Ook grote bestanden doorsturen gaat veel sneller met 4G. Als je met 3G een paar foto's of een grote presentatie probeert door te sturen, heb je daar soms wel een paar minuten voor nodig. Met 4G is dat echter binnen enkele seconden gebeurd.

Om 4G te kunnen gebruiken moet je smartphone het wel ondersteunen. Niet alle smartphones bieden die ondersteuning. Bekijk voor je een 4G-abonnement bestelt dus even of je smartphone de juiste frequenties kan ontvangen. In Nederland wordt 4G verzonden via de 800, 1800 en 2600 Mhz frequentiebanden. Je kunt dit controleren via bijvoorbeeld GSMinfo.nl

Heb je een smartphone van 2014 of nieuwer? Of een iets ouder toestel, maar was het wel high-end toen je het kocht? Dan heb je zeer waarschijnlijk 4G-ondersteuning. Sneller mobiel internet via 4G is te vinden op vrijwel alle smartphones, tegenwoordig zelfs bij een budgetsmartphone.

Het kiezen van de juiste databundel kan lastig zijn. Iedere gebruiker heeft namelijk zijn eigen wensen en verbruik. De gemiddelde Nederlander met 3G-abonnement verbruikt zo'n 500 MB per maand, terwijl mensen met een 4G-abonnement zeggen 1000 MB of meer te verbruiken.

Hieronder kun je een klein overzicht vinden van hoeveel data populaire apps verbruiken.

- Mailtjes zonder afbeeldingen: 0,01 MB
- WhatsApp bericht zonder afbeeldingen: 0,01 MB
- Simpele internetpagina: 0,1 MB
- Facebook of Twitter lezen en updates ontvangen: 0,1 tot 0,5 MB
- Foto's downloaden via WhatsApp of mail: 0,2 tot 1 MB
- Snapchat foto's versturen of ontvangen: 0,2 tot 1 MB
- MP3 downloaden: 3 tot 5 MB - Muziek streamen via Spotify: 100 MB per uur
- YouTube of Netflix video's kijken: 150 tot 300 MB per uur

Gebruik je je mobiele internet vooral om te Facebooken en WhatsAppen, dan zul je met een internetbundel van 500 MB een heel eind komen. Ben je vaak onderweg en kijk je dan ook wel eens films en video's via Netflix of YouTube, dan is een grotere bundel nodig.

Ook zijn er manieren om je dataverbruik te beperken. Je kunt bijvoorbeeld instellen dat WhatsApp niet automatisch foto's download, of dat Facebook niet automatisch video's afspeelt. Zo krijg je via deze apps eigenlijk alleen nog maar tekst, en verbruik je nauwelijks data.

KPN, T-Mobile en Vodafone hebben allen een landelijk dekkend 3G-netwerk in Nederland. Dat betekent dat je vrijwel overal mobiel internet kunt gebruiken. Bij de grens of in dunbevolkte gebieden kan de snelheid iets lager liggen, maar daar hebben alle drie de providers last van.

Als je de precieze dekking in jouw omgeving wil weten, bekijk dan de dekkingskaart op de site van KPN, Vodafone of T-Mobile. Alle andere simonly providers gebruiken het 3G-netwerk van een van deze drie providers. Of je nu bij Simpel, Ben of Hollandsnieuwe zit, je kunt altijd rekenen op een landelijk dekkend 3G-netwerk.

Het bereik van het 4G-netwerk wil nog wel eens verschillen. Alle grote providers bieden 4G in grote Nederlandse steden, en de meeste bieden daarnaast een dekking in 90% of meer van de rest van het land. Daarnaast zijn de snellere vormen van 4G pas beperkt beschikbaar. Wel zeggen ze allemaal zo snel mogelijk landelijke dekking te willen bieden. Tele2 rolt een eigen 4G-netwerk uit, en heeft pas in de loop van 2016 landelijke dekking.

Ben je door je databundel heen en zijn je maandelijkse MB's op, dan betekent dat niet direct dat je niet meer kunt internetten. Bij veel providers kun je blijven internetten als je databundel op is. Je snelheid wordt dan verlaagd naar 64 Kbps, maar je kunt met die snelheid onbeperkt blijven internetten. 64 Kbps is niet genoeg om video's te streamen en browsen zal ook wat langzamer gaan, maar het is wel genoeg om bijvoorbeeld berichtjes te versturen en ontvangen via WhatsApp. Zo kun je ook met een lege databundel gewoon bereikbaar blijven.

Andere providers bieden de mogelijkheid om eenmalige internetbundels aan te schaffen. Als je iedere maand snel door je bundel heen bent kun je beter een grotere databundel bestellen, maar sommige mensen hebben slechts één keer in de zoveel maanden te weinig MB's. Dan bestel je gewoon eenmalig een extra databundel van 500 of 1000 MB voor een paar euro. Onder andere Vodafone en KPN bieden deze optie.

Daarnaast zijn er ook sommige providers die je een buitenbundeltarief rekenen voor elke extra MB die je verbruikt. Dat kan behoorlijk prijzig zijn: soms betaal je opeens twintig tot vijftig cent per MB. Dat kan behoorlijk oplopen. Gelukkig sturen de meeste providers je een sms'je als je bundel (bijna) op is, en zit er een maximum op hoeveel je buiten je bundel kunt verbruiken. Maar let hier dus goed op, voordat je een onverwacht hoge telefoonrekening krijgt!

4G+ is een vorm van mobiel internet die nog sneller is dan 4G. In sommige landen wordt het ook wel 'LTE Advanced' genoemd. Met 4G zijn downloadsnelheden van maximaal 150 Mbps mogelijk. Met 4G+ worden nu al downloadsnelheden van 225 Mbps behaald, en in de toekomst is 450 Mbps of wellichts zelfs 600 Mbps mogelijk. Dat is vier keer zo snel als gewoon 4G, en tientallen keren sneller dan 3G.

Om 4G+ mogelijk te maken doen providers aan 'carrier aggregation'. Dit betekent dat verschillende frequentiebanden gecombineerd worden, en de maximale snelheid van elke band benut wordt. Op dit moment gebruiken de meeste smartphones slechts 1 band tegelijk.

Er zijn nog maar nauwelijks smartphones met carrier aggregation te koop, en veel providers zijn pas net begonnen met de eerste tests van 4G+. Tenzij je in een grote stad woont en de allernieuwste smartphones hebt zul je waarschijnlijk dus nog geen 4G+ kunnen gebruken.

KPN, T-Mobile en Vodafone zijn de drie grote providers van Nederland, en hebben allemaal een eigen 4G-netwerk. Tele2 is daarnaast ook bezig met de bouw van een eigen 4G-netwerk. Kleinere simonly providers gebruiken altijd het netwerk van één van de grote drie, maar ze hebben niet altijd 4G beschikbaar.

Dit is omdat de grote provider geen 4G-netwerk beschikbaar maakt voor de kleine provider, of omdat de kleinere provider zich enkel richt op goedkopere abonnementen. Op simonlyprijs.nl kun je bij elk abonnement vinden of je 4G internet kunt gebruiken bij je databundel.

Omdat 4G relatief nieuw is kan het aanbod snel veranderen. Mocht je provider nu nog geen 4G aanbieden, dan kan de situatie over een paar maanden opeens helemaal anders zijn. Hou onze site dus goed in de gaten als je interesse hebt in 4G.

Bij de meeste providers krijg je automatisch een waarschuwing als je databundel bijna op is. Je krijgt dan een sms'je als je bijvoorbeeld 80% of 90% van je MB's hebt verbruikt. Vaak krijg je ook nog een bericht als de internetbundel helemaal op is. Soms kun je extra waarschuwingen instellen via de site van de provider.

Bellen en Internetten in het buitenland

Bij de meeste simonly providers kun je je abonnement ook in het buitenland gebruiken. Meestal zijn er wel extra kosten aan verbonden, en soms zul je eerst een speciale bundel moeten activeren voordat je abonnement in het buitenland werkt.

Hoeveel een belminuut of sms kost in het buitenland verschilt per land en provider. Zo kost bellen vanuit de Verenigde Staten een stuk meer dan bellen vanuit Duitsland. Providers werken met zones: verschillende gebieden van de wereld hebben verschillende tarieven. Deze tarieven zijn terug te vinden op de site van de providers.

Een uitzondering is bellen en sms'en binnen de Europese Unie. Hiervoor zijn vaste maximumtarieven vastgelegd. Vrijwel alle Nederlandse providers rekenen deze tarieven. Sommige providers kunnen iets goedkoper zijn, maar het is dus nooit duurder. Bellen kost 23 cent per minuut, gebeld worden kost 6 cent, en een sms kost 7 cent.

De genoemde maximumtarieven gelden voor alle landen binnen de Europese Unie. Dit zijn België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Kroatië, Letland, Litouwen, Luxemburg, Malta, Nederland, Oostenrijk, Polen, Portugal, Roemenië, Slovenië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigd Koninkrijk en Zweden.

De internetbundel die bij je simonly abonnement zit is helaas niet geldig in het buitenland. Je moet dan apart afrekenen voor elke MB die je verbruikt. Dit kan behoorlijk prijzig worden.

Binnen de Europese Unie betaal je maximaal 24 cent per MB die je verbruikt. In andere landen kan dit oplopen tot meer dan 1 euro per MB.

Je simonly abonnementen in het buitenland gebruiken kan erg prijzig zijn. Gelukkig zijn er buitenlandbundels die de kosten helpen te beperken. Dit zijn speciale bundels die belminuten, sms'jes en MB's combineren voor een lagere prijs die je normaal zou betalen.

De meeste buitenlandbundels activeer je door een sms'je te versturen naar je provider of in de app van de provider. Doorgaans is een bundel maar 1 dag of 1 week geldig. Na die periode moet je hem opnieuw activeren. Vaak zijn er aparte bundels voor binnen de Europese Unie en voor de rest van de wereld.

Een voorbeeld van een buitenlandbundel is de Vodafone Alles-in-1 op Reis bundel. Neem je bijvoorbeeld de Alles-in-1 Op Reis Dagbundel, dan krijg je voor 2 euro per dag 20 minuten bellen, 20 minuten gebeld worden en 35 MB aan data. Ook is er een XL-bundel met meer belminuten en MB's.

Vrijwel alle grote providers bieden een soortgelijke bundel in het buitenland. De kosten voor een buitenlandbundel komen bovenop die van je gewone abonnementskosten. Ze zijn dus niet goedkoop, maar wel een stuk goedkoper dan betalen per minuut of MB in het buitenland. Voordat je op vakantie of zakenreis gaat is het aan te raden om je even te verdiepen in deze bundels.

Overstappen en nummerbehoud

Ja, je bent vrij om over te stappen naar alle providers. Wel moet je huidige contract eerst verlopen of bijna verlopen zijn. Daarna kun je overstappen naar wie je maar wil.

Ook kun je overstappen naar verschillende types abonnementen. Heb je bijvoorbeeld nu een prepaid abonnement, dan kun je probleemloos switchen naar een simonly abonnement. Ook overstappen van een abonnement met gratis smartphone naar een simonly abonnement is mogelijk.

In Nederland is nummerbehoud altijd gratis. Je kunt dus zonder kosten en zorgen naar een nieuwe provider overstappen en je huidige nummer behouden.

Het overzetten van je mobiele nummer wordt voor jou geregeld door je nieuwe provider. Die provider neemt met jou contact op om je te laten weten wanneer het nummer wordt overgezet. Doorgaans gebeurt dit zo snel mogelijk nadat je contract bij je huidige provider afloopt.

Tijdens het overzetten van je mobiele nummers ben je soms een paar minuten tot hooguit een paar uur even niet bereikbaar. In de meeste gevallen zou je de overstap echter nauwelijks moeten werken. Zodra je je oude simkaart vervangt door je nieuwe kun je gelijk weer bellen.

Ja, in Nederland kun je altijd je huidige nummer behouden als je overstapt naar een nieuwe provider. Je contract met je huidige provider moet echter wel (bijna) afgelopen zijn voor je kunt overstappen. Nummerbehoud kun je aanvragen tijdens het bestellen van je nieuwe abonnement.

Zeg echter niet je huidige abonnement op voordat je een nieuw abonnement aanvraagt. Je nieuwe provider zegt je huidige abonnement voor je op, en regelt vervolgens de overstap.

Populaire simonly deals

1
Onbeperkt min en 1.00 GB
€ 10.00 p/m (24mnd)
Bekijken
2
1000 min en 1.00 GB
€ 4.00 p/m (24mnd)
Bekijken
3
Onbeperkt min en 5.00 GB
€ 27.00 p/m (24mnd)
Bekijken
4
Onbeperkt min en 250 MB
€ 4.00 p/m (24mnd)
Bekijken
5
300 min en 1.00 GB
€ 11.00 p/m (12mnd)
Bekijken